Les essais inter-laboratoires en microbiologie des aliments Inter-laboratory studies in food microbiology - Archive ouverte HAL Access content directly
Theses Year : 2004

Les essais inter-laboratoires en microbiologie des aliments Inter-laboratory studies in food microbiology

Bertrand Lombard
  • Function : Author

Abstract

The validity of microbiological controls, performed for ensuring food safety, requires in particular reliable analytical results. Such reliability needs validated methods, implemented by a competent laboratory. The inter-laboratory studies enable to respect, at least partly, these two conditions. Meanwhile, given experimental limitations, these studies are not so largely performed in food microbiology than in other analytical fields. In a first step, a review of reference documents enables to make a point on what exists. It covers the three objectives that can be attributed to inter-laboratory studies, that is the assessment of analytical methods, or of laboratories, or the characterisation of reference materials. The documents of general scope, then the ones specific to food analysis, are taken into account, and their applicability to the microbiological analysis of food is investigated. The reference documents and practices specific to the field of interest are finally presented, and the deviations to the general documents are considered. On this base, the conditions for implementing two types of inter-laboratory studies are presented, that is on one side the validation of methods in the frame of a European project of the 4th Framework Programme, and on the other side the assessment of laboratories through proficiency testing for the National Reference Laboratories for milk. The difficulties linked to the experimental protocol, as well as to the specificity of microbiology,are highlighted. The exploitation of studies' results is explained, given the objectives and the nature, qualitative or quantitative, of the determination. As regards to the characterisation of method performance, the use of robust statistics to estimate the precision of analytical methods is discussed, as well as the estimation of both precision and trueness of qualitative methods. For these aspects, ways of improvement are envisaged. The interest to organise inter-laboratory studies in food microbiology is then covered. It consists in the use that can be made of these studies as essential tool for method validation or for laboratory assessment. The purpope is, on one side, to give credibility or to improve the analytical methods standardised at international level, and on the other side, to estimate the measurement uncertainty attached to analytical results. As to the limitations of these studies, mainly of experimental nature, most of them are linked to the living nature of the analyte, and they refer to questions of representativity.
La validité des contrôles microbiologiques, réalisés dans l'objectif d'assurer la sécurité sanitaire des aliments, nécessite notamment l'obtention de résultats d'analyse fiables. La fiabilité des résultats implique l'utilisation de méthodes validées, mises en œuvre par un laboratoire compétent. Les essais inter-laboratoires permettent de s'assurer, du moins en partie, du respect de ces deux conditions. Cependant, en raison de limites expérimentales, ces essais ne sont pas aussi largement pratiqués dans le domaine de la microbiologie des aliments qu'ils ne le sont dans d'autres domaines analytiques. Dans un premier temps, une revue des documents de référence permet d'établir un état des lieux. Cette revue concerne les trois objectifs que l'on peut assigner à des essais interlaboratoires, à savoir l'évaluation de méthodes d'analyse, celle des laboratoires, et la caractérisation de matériaux de référence. Les documents de portée générale, puis ceux spécifiques de l'analyse des aliments, sont pris en compte, et leur degré d'applicabilité à l'analyse microbiologique des aliments est envisagé. Les référentiels et pratiques propres au domaine d'intérêt traité sont finalement présentés, et les déviations par rapport aux documents généraux analysées. Sur cette base, sont présentées les conditions de mise en œuvre de deux types d'essais interlaboratoires, soit la validation de méthodes dans le cadre d'un projet européen du 4ème Programme Cadre de Recherche & Développement d'une part, et l'évaluation de laboratoires par le biais d'essais d'aptitude pour les Laboratoires Nationaux de Référence sur le lait d'autre part. Les difficultés relatives au protocole expérimental, et liées aux spécificités de la microbiologie, sont mises en exergue. Les modes d'exploitation des résultats, en fonction des objectifs et de la nature, qualitative ou quantitative, de la détermination, sont expliqués. En ce qui concerne la caractérisation de la performance des méthodes d'analyse, l'utilisation de statistiques robustes pour estimer la fidélité des méthodes quantitatives est discutée, ainsi que la façon de caractériser la fidélité comme la justesse des méthodes qualitatives. Sur ces aspects, des perspectives d'amélioration sont envisagées. L'intérêt de l'organisation des essais inter-laboratoires en microbiologie des aliments est ensuite abordé. Celui-ci réside dans l'utilisation que l'on peut faire de ces essais comme éléments incontournables de validation d'une méthode d'analyse et d'évaluation d'un laboratoire afin, d'une part, de crédibiliser ou d'améliorer les méthodes d'analyse normalisées au niveau international, et d'autre part d'estimer l'incertitude de mesure attachée aux résultats d'analyse. Quant aux limites de ces essais, essentiellement d'ordre expérimental, elles tiennent surtout à la nature vivante de l'analyte, et concernent des questions de représentativité.
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Dates and versions

pastel-00001258 , version 1 (31-05-2005)

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  • HAL Id : pastel-00001258 , version 1

Cite

Bertrand Lombard. Les essais inter-laboratoires en microbiologie des aliments Inter-laboratory studies in food microbiology. Chemical Sciences. INAPG (AgroParisTech), 2004. English. ⟨NNT : 2004INAP0017⟩. ⟨pastel-00001258⟩

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