Identification of authenticity parameters in milk and dairy products
Identification des paramètres d'authenticité du lait et des produits laitiers
Abstract
In this work was evaluated the suitability of infrared spectroscopy (FTIR) in combination with chemometrical techniques to identify some authenticity parameters in milk and cheeses, considering this as the correct denomination of milk and similar products, as well as the age in cheeses. The discriminant models obtained for the MIR spectral profiles made it possible to classify the samples of milk and similar product according to their denomination, as well as, to predict the age in Camembert and Emmental cheeses and to predict some physicochemical parameters in Camembert cheese throughout ripening. The best discriminant models between adulterated milk samples in function of their authenticity and adulteration level were obtained for the FAMES profile. These results show that mid infrared (MIR) has a potential as a fast and direct method to differentiate milk from similar products and to predict the ripening time in Camembert and Emmental cheeses.
Dans le présent travail, la pertinence de la spectroscopie moyen infrarouge à transformée de Fourier (IRTF), combinée avec des techniques chimiométriques, pour identifier quelques paramètres d'authenticité de laits et de fromages est évaluée. Les modèles discriminants, obtenus à partir des profils spectraux MIR, ont permis de : - classer les échantillons de lait et de produits similaires selon leur dénomination, - de prédire l'âge de fromages de type Camembert et Emmental, - de prédire différents paramètres physicochimiques caractéristiques de fromages de type Camembert pendant leur affinage. Les meilleurs modèles discriminants entre les échantillons de lait, en fonction de leur authenticité et de leur niveau d'adultération, ont été obtenus pour le profil des acides grases méthylés (FAMES). Les résultats montrent que la spectroscopie moyenne infrarouge à transformée de Fourier (IRTF) constitue une méthode rapide et directe pour identifier les laits et produits similaires, et pour prédire les durées d'affinage de fromages de type Camembert et Emmental. Mots Clés: Spectroscopie infrarouge, authenticité, lait, affinage de fromage, Camembert, Emmental, ACP, PLS, ADG
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