Factors affecting zinc bioavailability, added as organic or inorganic form, on two growing monogastrics species (broiler and piglet) - Archive ouverte HAL Access content directly
Theses Year : 2010

Factors affecting zinc bioavailability, added as organic or inorganic form, on two growing monogastrics species (broiler and piglet)

Facteurs de variation de la biodisponibilité du zinc, ajouté sous forme organique ou inorganique, chez deux espèces monogastriques en croissance (poulet et porcelet)

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Abstract

Zinc is an essential element, a heavy metal for the environment and a non renewable resource. Phytates are identified as the main dietary factor limiting Zn bioavailability in monogastrics. Organic Zn sources (DZNO) are supposed to interact less with dietary phytates than inorganic sources (DZNI). Dietary Zn bioavailability was therefore studied in function of dietary phytate contents on rats, broilers and piglets. The in vivo experiments and the two meta-analysis allowed to evidence the following : 1) In presence of sodium phytate, Zn absorption from DZNO is improved compared to DZNI, suggesting that DZNO is, at least partially, protected against this antagonist. 2) However, Zn bioavailability from DZNO, is not improved compared to sulfate in broilers and piglets fed diets containing vegetal phytate. The vegetal phytate antagonism acts on native Zn only. 3) The antagonism of vegetal phytate on Zn bioavailability is more pronounced in piglets than in broilers. Our results indicate that the lower gastric pH from broilers compared to piglets, allows the birds to use Zn from feed ingredients with vegetal origin, initially bound to phytates. 4) For an optimal Zn supplementation in pigs, we suggest, in addition of the Zn contents of feed ingredients, the use of a new variable "non hydrolysed phytic P". This variable takes into account the dietary vegetal and microbial phytase activity. This way, Zn supplementation can be adapted in function of the antagonistic potential of non hydrolyzed dietary phytates. The natural capacity of broilers to use Zn from vegetal feed ingredients limits the potential improvement of dietary Zn utilization in this specie.
Le zinc est un élément essentiel, un métal polluant et une ressource non renouvelable. Les phytates sont identifiés comme facteur alimentaire principal qui limite la biodisponibilité du Zn chez le monogastrique. Le Zn sous forme organique (DZNO) est supposé moins interagir avec les phytates que celui de forme inorganique (DZNI). La biodisponibilité du Zn alimentaire a été étudiée en fonction des phytates chez le rat, le poulet et le porcelet pour mieux comprendre les mécanismes liés à cette interaction. Les expériences in vivo et les méta-analyses ont permis de mettre en évidence que : 1) L'absorption de DZNO est améliorée par rapport à DZNI, en présence de phytate de sodium qui suggère une protection, de DZNO contre cet antagoniste. 2) La biodisponibilité de DZNO n'est pas améliorée par rapport à DZNI chez le poulet et le porc nourri avec des aliments contenant des phytates d'origine végétale. L'antagonisme des phytates végétales agit sur le Zn natif seulement. 3) L'antagonisme des phytates végétales sur la biodisponibilité du Zn est plus prononcé chez le porc que chez le poulet. Contrairement au porc, le pH gastrique faible chez le poulet serait capable de valoriser le Zn natif, initialement lié aux phytates. 4) Pour une supplémentation optimale du Zn chez le porc, nous suggérons, en plus de la teneur en Zn native, la prise en compte d'une nouvelle variable " P phytique non hydrolysé ". Celle-ci tient compte de l'activité phytasique végétale et microbienne de l'aliment. La supplémentation en Zn peut ainsi être adaptée en fonction du potentiel antagoniste des phytates non hydrolysées. La capacité naturelle du poulet à valoriser le zinc natif limite la marge de progrès.
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Dates and versions

pastel-00536407 , version 1 (16-11-2010)

Identifiers

  • HAL Id : pastel-00536407 , version 1
  • PRODINRA : 246164

Cite

Patrick Schlegel. Facteurs de variation de la biodisponibilité du zinc, ajouté sous forme organique ou inorganique, chez deux espèces monogastriques en croissance (poulet et porcelet). Alimentation et Nutrition. AgroParisTech, 2010. Français. ⟨NNT : 2010AGPT0054⟩. ⟨pastel-00536407⟩
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