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Theses Year : 2020

Collective platforms supplying local products - organizational performance and farmers’ involvement

Plateformes collectives d’approvisionnement de produits locaux – performance organisationnelle et implication des agriculteurs

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Abstract

Abstract: Agrofood systems are confronted with numerous socio-economic challenges. In this context, public policies support a transition to more sustainable systems. These public policies stimulate an increase in the volume of local products in public catering. This demand of institutional catering and other professional clients faces several obstacles (e.g. volumes, diversity, and consistency of quality) that cannot be overcome by individual farmers. Recent initiatives such as collective platforms aim to coordinate local food supply chains. To investigate their governance therefore becomes central to support a transition to more sustainable supply chains. The goal of this thesis is to explore the modes of governance of collective platforms through the analysis of 6 case studies in the former Midi-Pyrénées region. Building on the theoretical proposals of transaction costs economics and on the analysis of organizations strategic positioning, the thesis proposes a new appreciation of organizational performance. Beyond explaining the organizational diversity of the platforms, the analysis shows that an alignment of governance structure and strategic positioning generates an organizational performance of collective platforms. Furthermore, the analysis shows that the collective platforms offer weak economic incentives to farmers which are members. In this context, the second part of the thesis looks at the determinants of their involvement and shows that these determinants are mainly socio-economic and subjective. Finally, this study offers recommendations for improving the organizational performance of collective platforms and provides food for thought for public policies that subsidize collective platforms.
Résumé : Les systèmes agroalimentaires sont confrontés aux nombreux enjeux socio-économiques. Dans ce contexte, les politiques publiques soutiennent une transition vers des systèmes plus durables. Elles stimulent une augmentation des volumes de produits locaux dans la restauration collective publique. Cette demande institutionnelle et d’autres clients professionnels rencontre plusieurs obstacles (ex. volumes, diversité, régularité qualitative) auxquels les agriculteurs individuels n’ont pas nécessairement la capacité de répondre. Les initiatives récentes telles que les plateformes collectives visent à structurer des filières d’approvisionnement en produits locaux. S’intéresser à leur gouvernance devient donc central pour accompagner une transition vers un approvisionnement plus durable. Cette thèse a pour l’objectif d’explorer les modes de gouvernances des plateformes collectives à travers l’analyse de 6 cas d’études dans l’ancienne région Midi-Pyrénées. Dans le prolongement des propositions théoriques relevant del’économie des coûts de transaction et d’une analyse du positionnement stratégique des plateformes, la thèse propose une nouvelle appréciation de la performance organisationnelle. Au-delà d’expliquer la diversité organisationnelle des plateformes, l’analyse montre que la performance organisationnelle doit s’évaluer par l’adéquation entre structure de gouvernance et positionnement stratégique. L’analyse met en évidence que les plateformes offrent de faibles incitations économiques aux agriculteurs adhérents. La deuxième partie de thèse s’intéresse aux déterminants de leur implication et montre que ceux-ci sont principalement socio-économiques et plus subjectifs. In fine, cette thèse offre les recommandations pour améliorer les performances organisationnelles des plateformes collectives et offre les éléments de réflexion pour les politiques publiques qui subventionnent les plateformes collectives.
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Dates and versions

tel-03202413 , version 1 (19-04-2021)

Identifiers

  • HAL Id : tel-03202413 , version 1

Cite

Simon Bavec. Plateformes collectives d’approvisionnement de produits locaux – performance organisationnelle et implication des agriculteurs. Agriculture, économie et politique. Université Paris-Saclay, 2020. Français. ⟨NNT : 2020UPASB007⟩. ⟨tel-03202413⟩
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